Clothing - One Wolf announces collaboration with Pasaules Dabas Fonds

One Wolf paziņo par sadarbību ar Pasaules Dabas Fonds

One Wolf paziņo par sadarbību ar Pasaules Dabas Fonds

Rīgas modes nedēļā 2019. gada novembrī One Wolf prezentēja savu 2020. gada pavasara / vasaras kolekciju “Outsiders” un paziņoja par jaunu, cerībām pilnu sadarbību ar Pasaules Dabas Fonds Latvijā, uzsverot ilgtspējas un videi draudzīguma nozīmi modes industrijā. Turpmāk desmit eiro no katra ilgtspējīgi izgatavota un pārdota produkta tiks ziedoti kopējam projektam One Wolf un Pasaules Dabas Fonds, kas notiks 2020. gada vasarā.

Ilgtspēja jaunajā kolekcijā ir parādīta trīs veidos: izveidojot priekšmetus no auduma, kas ir pārstrādāts no jau lietotiem un nolietotiem džinsa apģērbiem; izveidojot jaunu audumu tikai no audumu atgriezumiem, kas palikuši pāri no T-kreklu ražošanas, un izmantojiot šo jauno audumu divpusēju T-kreklu un kleitu izgatavošanai; izstrādājumu ražošanai izmantojot organisko kokvilnu, nevis parasto.

One Wolf dizainere Agnese Narņicka atklāj, ka gabalu izveidošana no jau izmantotiem audumiem vai auduma skrambām prasa daudz vairāk laika, prasmju un meistarības, un tāpēc šie gabali ir tikai ierobežotā daudzumā un arī dārgāki, taču to izgatavošana iet roku rokā ar One Wolf dizaina filozofiju neradīt neko nevajadzīgu vai nevajadzīgu. Turklāt ir daudz priekšrocību, ko var iegūt, piemēram, strādājot ar otrreizēju pārstrādāšanu:

  • pagarināt jau izgatavotā materiāla dzīvi;
  • samazināt tekstilizstrādājumu ražošanas ietekmi uz vidi un samazināt materiālu atkritumus;
  • paaugstinot to priekšmetu vērtību, kurus profesionāli amatnieki izgatavojuši uz vietas;
  • klientu izglītošana par videi draudzīgu modi.

 Pasaules Dabas fonda Baltijas jūras un saldūdens programmas vadītāja Magda Jentgena uzsver, ka ir pienācis laiks modes industrijai meklēt jaunus veidus, kā mazināt tās ietekmi uz vidi. Lielu daļu mūsu drēbju skapju veido drēbes, kas izgatavotas no jēlnaftas blakusproduktiem. Tomēr kokvilna, produkts, kas tiek uzskatīts par videi draudzīgu, galu galā nav tik nekaitīgs. Kokvilnas rūpniecībā tiek izmantoti apmēram 35% no visiem pesticīdiem un insekticīdiem pasaulē, nemaz nerunājot par visām ķīmiskajām vielām, kuras tiek izmantotas mīkstināšanas, balināšanas un citās audumu apstrādes procedūrās. Tekstilrūpniecība ir arī viena no lielākajām saldūdens patēriņa nozarēm, piemēram, lai izveidotu vienu kilogramu kokvilnas, nepieciešami aptuveni 20 000 litru saldūdens. Tādējādi Pasaules Dabas fonds aicina ikvienu izvēlēties apģērbu ar pēc iespējas ilgāku dzīves ciklu, lai mazinātu apģērbu ražošanas nozares ietekmi uz vidi.